Padaju ugovori „Nibens“ grupe

Bez autora
Jun 14 2011

Agencija za privatizaciju će u sredu, najkasnije u četvrtak, raskinuti kupoprodajni ugovor za FAM, "Fabriku maziva" iz Kruševca, u većinskom vlasništvu uhapšenog Mila Đuraškovića. Ostali ugovori sa firmama u vlasništvu "Nibens grupe", a ima ih još pet koje kontroliše Agencija, neće se raskidati. Ipak, opasnost za to postoji, ukoliko se banke kojima preduzeća "Nibens grupe" duguju oko 110 miliona evra, uskoro ne dogovore i ne postave menadžment za ukupno 12 preduzeća u većinskom Đuraškovićem vlasništvu. A, spor je nastao između dve struje banaka, najvećih poverilaca, pošto jedna insistira na domaćim menadžerima, a druga zahteva strane konsultante. Firme članice ove grupe najviše kredita su, kako saznajemo, podigle u AIK banci AD Niš. Za "petama" su im Unikredit banka, pa Sosiete ženeral. Na naplatu dugova čekaju i EFG banka, Inteza, Rajfajzen, Univerzal, Hipo alpe adrija, Komercijalna, Folks banka. Zatim Kredi agrikol, NLB banka, Srpska banka i Razvojna banka Vojvodine, što je ukupno njih 14.

Padaju ugovori „Nibens“ grupeAgencija za privatizaciju će u sredu, najkasnije u četvrtak, raskinuti kupoprodajni ugovor za FAM, "Fabriku maziva" iz Kruševca, u većinskom vlasništvu uhapšenog Mila Đuraškovića - saznaju "Novosti".

Ostali ugovori sa firmama u vlasništvu "Nibens grupe", a ima ih još pet koje kontroliše Agencija, neće se raskidati.

Ipak, opasnost za to postoji, ukoliko se banke kojima preduzeća "Nibens grupe" duguju oko 110 miliona evra, uskoro ne dogovore i ne postave menadžment za ukupno 12 preduzeća u većinskom Đuraškovićem vlasništvu. A, spor je, kako nezvanično saznajemo, nastao između dve struje banaka, najvećih poverilaca, pošto jedna insistira na domaćim menadžerima, a druga zahteva strane konsultante.

Firme članice ove grupe najviše kredita su, kako saznajemo, podigle u AIK banci AD Niš. Za "petama" su im Unikredit banka, pa Sosiete ženeral. Na naplatu dugova čekaju i EFG banka, Inteza, Rajfajzen, Univerzal, Hipo alpe adrija, Komercijalna, Folks banka. Zatim Kredi agrikol, NLB banka, Srpska banka i Razvojna banka Vojvodine, što je ukupno njih 14.

Činjenicu da su odobravali vredne kredite firmama, koje su uvezane međusobnim jemstvima, bankari, samo nezvanično, jednostavno objašnjavaju:

- Smatrali smo da nam je naplata sigurna, pošto je reč o firmama koje rade sa državom.

Inače, jedna od prednosti ovih preduzeća, nastala na tenderima za izgradnju severnog kraka Koridora 10 i jedne deonice Kordora 11, jeste ta što su državi ponudili finansiranje dela radova, s tim da im to naknadno bude plaćeno iz budžeta. To, praktično, znači da su ta preduzeća "kreditirala" državu. Da je neophodno brzo pronaći rešenje, dokaz je i "upad" poverilaca u novosadsko preduzeće iz ove grupacije.

- Poverioci su u utorak došli u "Bačkaput" sa pravosnažnom sudskom presudom da plene imovinu - kaže za "Novosti" Sonja Vukanović, predsednik republičkog odbora Samostalnog sindikata putara Srbije.

- Među njima je bilo i dobavljača kojima firma duguje. Radnici su, svojim telima, branili imovinu preduzeća.

Podsetimo, bankari su se, sa najvišim predstavnicima države dogovorili da formiranjem zajedničkog menadžmenta u ovim firmama pokušaju da spasu preduzeća i 5.200 zaposlenih radnika, a time i uloženi novac, što je u interesu svih.

Ako se ne dogovore

Ako se bankari ne dogovore i uskoro ne postave menadžment za firme članice "Nibens grupe", Agencija za privatizaciju će raskinuti svih šest privatizacionih ugovora (što osim FAM, uključuje i PZP Beograd, "Vojvodinaput-Bačkaput" Novi Sad, "Budućnost" Preševo, "Partizanski put" Beograd i ZGOP Novi Sad). Ove firme će Agencija, potom, uvesti u restrukturiranje, što znači da od prinudne naplate dugova - nema ništa. Bar ne dok se ceo proces ne okonča, što može da traje godinama... Za preostalih šest firmi kupljenih kroz privatizaciju, istekli su svi rokovi kontrole, pa Agencija nad njima više nema nadležnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik